Skal vi give børn mere ansvar for deres egen hverdag?

Som forældre skal vi være involveret i vores børns liv. Men kan det blive for meget? Flere og flere børn oplever pres og stress. Skal vi hellere lære dem at tage ansvar til at være mere selvstændighed i hverdagen?

Sammen med sociale medier, annoncering og ændrede sociale normer kommer meget af forventningen om altid at levere i toppen også fra overengagerede forældre.

– Det sociale pres på, hvordan man er en god forælder, er stort. Jeg kalder det forældre mafiaen: Erfaringen mange har, at der er én korrekt måde at opdrage børn på, nemlig at behandle dem som prinser og prinsesser, skriver den norske psykologspecialist Line Marie Warholm i den norske Aftenposten.

(Opslaget fortsætter under billedet)

 

Læs mere om vores smartwatches unikt tilpasset børn

Vi er med dem overalt

Problemet med at være mor og fars prins eller prinsesse er, at det medfører leveringspligt. Mange unge føler i dag, at kløften mellem, hvad de kan opnå i denne verden, og hvad der forventes af dem, ikke står i forhold til hinanden. Det skaber en stressende situation, der aldrig ender. Og dit blik, hvor du støtter og hepper, det er en evig påmindelse om, hvad der forventes.

– Børnene er livets centrum, vi engagerer og involverer os selv. Vi er med dem overalt. Vi bidrager, støtter og faciliterer. Det er i børnenes tarv, er det ikke? Nogle af os lapper gamle sår. Den evige længsel efter, at far skal komme og se en fodboldkamp, ​​være interesseret, blive imponeret, mener psykologspecialisten.

“Jeg skulle ikke være sådan med mine børn”, har du måske tænkt. “Jeg skal være til stede, vise, at jeg holder af og prioritere børnene over alt andet – børnene først!”

Skal udvikle selvstændighed

Men nogle gange kan det være godt at lade dem selv tage bussen til træningen, lade børnene tage deres eget initiativ og i højere grad organisere deres egen hverdag. Prioriter det, der er vigtigt for dem. Lær dig selv at vurdere, hvad der er godt nok og ikke på dine egne præmisser. På den måde giver du måske plads til, at børnene udvikler en selvstændighed og ansvar, som kommer dem til gode senere i livet.

De fleste børn og unge i Danmark har et godt og trygt liv. For når de unge bliver spurgt, svarer langt de fleste, at de har et godt fysisk og psykisk helbred, de fleste føler en stor grad af tryghed, de er meget tilfredse med deres forældre, med deres venner og med den skole, de går på, og mange er optimistisk med hensyn til deres egen fremtid.

Læs mere om Xploras innovative smartwatches til børn

Indlægget fortsætter under billedet

ansvar

Tristhed og bekymringer

Tal fra Sundhedsdata Styrelsen og andre selvrapporteringsundersøgelser viser alligevel, at en god del kæmper med forskellige former for psykiske udfordringer i hverdagen. For nogle handler det om tristhed, depression og bekymringer. Mange børn og unge sidder tilbage med følelsen af, at alt er en opgave, og en god del har problemer med at falde i søvn.

– Vi giver al den sikkerhed, vi kan, vi forsøger at beskytte børnene mod alt det dårlige og svære. Og vi yder maksimal støtte og stimulering, så de kan “blive den bedste udgave af sig selv”. Med andre ord: Vi vil gerne have, at de har det godt, men også at de har det godt. Og børnene tager den op. For hvad gør det egentlig ved vores børn at have det her blik på dem hele tiden?

Mindre og mindre frihed

Xploras smartwatches er udviklet til at give børn større frihed, uden at gå på kompromis med sikkerheden og en følelse af tryghed. Med GPS, oprettelse af sikkerhedszoner og telefoner oplever mange forældre, at de i langt højere grad kan overlade mere ansvar i hverdagen til deres børn og unge.

– I programmet “Opdrag en vinder”, som bliver sendt tirsdag klokken 20.50 på TV 2, vender de to eksperter op og ned på hverdagen hos familien i Odder. De opfordrer forældrene til at stille krav til deres børn og forvente af dem, at de tager ansvar for at få familiens hverdag til at hænge sammen.

Læs mere om Xploras innovative smartwatches til børn