Store (hvede) Bededag? Fridag med ungerne!

Fredagen før d. 4 søndag efter påske, falder Store (hvede) Bededag. Hvorfor holder vi egentlig fri? Og hvad kan familien bruge dagen til?

Hjemme hos jer forbinder i måske mest Store Bededag med en fridag, hvor man kan tillade sig at smovse munden med lune hveder!

Store Bededag med Xplora

Mhhh… Kan du fornemme det? Kardemomme, smør, hvede – og selvfølgelig – en STOR portion kærlighed. En favorit hos både store og små – og det kan man jo sagtens forstå! Den genkendelige duft som spreder sig, når man har ristet knopperne gyldenbrune; naturligvis efterfulgt af et generøst lag smør! (-:

Der ligger selvfølgelig mere end blot herligt bagværk bag, hvorfor vi får lov til at få en forlænget weekend her i det skønne forårsvejr.

Når I sidder og smovser jer med hveder, kan du og ungerne eventuelt snakke lidt om, hvorfor det egentlig er at vi spiser firkantede kardemommeboller denne særlige dag hvert år!

Her får i lidt hjælp med baggrunden for Store Bededag:

Helligdagen er en særlig dansk tradition, som kun vi fejrer her hjemme.

Oprindeligt opstod bededagen, som følge af at en masse mindre helligdage blev sammenlagt i én stor bededag. Formålet var at folket skulle gøre bod og faste – det vil sige at man skulle bede om forsoning for de synder man måtte have begået!

Alle skulle blive hjemme fra arbejde, og tage til gudstjeneste. Det betød dermed også at bagerne ikke kunne holde åbent om fredagen. Derfor bagte de, de velkendte hvedeknopper, som man så kunne varme og spise om fredagen efter gudstjenesterne. Mega smart tanke!

Men som vi alle nok kender til det, så er fristelsen stor, når man lige har købt en pose gyldne hveder hos bageren om torsdagen… og derfor er det faktisk også blevet sådan, at man spiser hvederne dagen før selve bededagen.

Hvede-dag!

Selvom Store Bededag er en religiøs helligdag, må man selvfølgelig også gerne bare opfatte det, som en dejlig fridag med ungerne! Og det må også være helt op til jer, om i spiser hveder torsdag, fredag eller hele weekenden igennem! – No judgement here.

Uanset, så synes vi i hvert fald at i skal udnytte den ekstra tid sammen. Måske endda hoppe i køkkenet, og kaste jer ud i hvedebagningen selv?? Vi stiller jer gerne udfordringen; held og lykke (-:

Hvede - Valdemarsro

Se lige de her lækre hveder, som Valdemarsro har tryllet! Få opskriften her.

Man kunne nok forestille sig at sådan en tilfreds mave, fuld af hveder, kunne tænke sig at få lidt frisk luft. Ungerne kunne nok godt lokkes med ud på en spadseretur, i mellem hele hvedespisningen (-:, hvis i laver en konkurrence ud af hvem der har flest kilometer i benene når dagen er omme. Som voksne kan vi jo nemt følge vores daglige antal skridt på telefonen, eller andre smartwatches og måske har børnene allerede et XPLORA-ur, så det er nemt at holde score, på hvem der går flest skridt – vinderen måtte få en ekstra hvede! Det er da en pris der er værd at dyste om!

Blot en fridag!

Har i ikke tradition for hvedebagning- eller spidning der hjemme? Det er i sikkert ikke alene om, og det er helt legitimt bare at slænge stængerne op på sofaen, og nyde at der hverken skal smøres madpakker, køres i skole eller stryges skjorter!

I vores tidligere blog kommer vi med nogle forslag til, hvad man kan lave her i det skønne forårsvejr. Interesseret? Læs med her!

Dreng slapper af i stol og tjekker sit Xplora smartwatch

Er det her også dig på fredag? (-: @that_moms_life’s flotte fyr hygger sig i hvert fald!

Husk at tillade dig selv at koble af fra internettets mange fristelser og notifikationer, engang i mellem. Vidste du at XPLORA ikke har adgang til nettet? På den måde kan du trygt lade ungerne fræse rundt med XPLORA på armen, uden at bekymre dig om at de falder i et kanin-hul som ikke tilegner sig de små.

Tilmed har XPLORA en GPS, som gør det muligt at se hvor rollingerne befinder sig i verden – mens du slapper af på sofaen (måske med en hvede i den anden hånd ;-))

Hvededag, bededag, fridag, hvad end i vælger at bruge fredagen på hjemme hos jer, håber vi at i får hygget sammen om hinanden – det er trods alt det vigtigste!

 

Har i endnu ikke fået anskaffet jer et XPLORA? I kan læse meget mere om fordelene ved “barnets første mobiltelefon”, her på hjemmesiden.

Køb XPLORA X6Play her.