Børnevenlig teknologi: Interview med grundlægger af Xplora 2024

Xplora tilbyder børnevenlig teknologi. Hvad betyder det egentlig, og hvorfor er det i dag vigtigere end nogensinde at sikre, at teknologi er børnevenlig?

Vi besvarer dette spørgsmål i et interview med Sten Kirkbak! 

Sten Kirkbak, grundlægger og CEO af Xplora Technologies AS, er selv far til fire børn og giver os et indblik i sit arbejde og deler sine personlige tanker som far.

Hvad er børnevenlig teknologi præcis, og hvad mener du med det?

Sten Kirkbak: Børnevenlig teknologi henviser til elektroniske enheder, software og digitalt indhold, der er specielt udviklet til at imødekomme børns behov og evner. Det inkluderer en brugervenlig grænseflade, alderssvarende indhold og sikkerhedsfunktioner, der beskytter børn mod upassende indhold og potentielle farer på internettet. 

DSC02536

 

Hvorfor er det så vigtigt, at teknologien tilpasses børn?

Sten Kirkbak: Børn er på et afgørende stadie i deres kognitive og følelsesmæssige udvikling. Teknologi kan være et værdifuldt værktøj til at fremme læring, stimulere kreativitet og udvikle digitale færdigheder, som er vigtige i vores moderne verden. Men uden passende tilpasninger risikerer børn at blive overvældet eller møde indhold, der ikke er egnet til dem. Desuden kan upassende teknologi føre til, at børn udvikler et usundt forhold til teknologi.

Kan du give et specifikt eksempel på børnevenlig teknologi, og hvordan det understøtter børns udvikling?

Sten Kirkbak: Et godt eksempel er læringsapps, der lærer børn gennem leg, som f.eks. matematik- eller sprogindlæringsapps. Disse applikationer er ofte designet til at motivere børn gennem belønningssystemer, samtidig med at de holder øje med deres læringsprogression. Et andet eksempel er tablets med særlige børnetilstande, der begrænser adgangen til bestemte apps og hjemmesider og giver forældre mulighed for at kontrollere skærmtid. Interaktive bøger og legetøj, der er forbundet med digitalt indhold, kan også være gavnlige, da de kombinerer traditionel læring med moderne teknologi.

Børnevenlig teknologi udvikling

Er der også risici forbundet med børns brug af teknologi? Hvordan kan disse minimeres?

Sten Kirkbak: Ja, der er visse risici, herunder fare for overstimulering, risikoen for cybermobning og muligheden for, at børn støder på upassende indhold. Disse risici kan minimeres ved, at forældre og pædagoger spiller en aktiv rolle. Det betyder at overvåge børns brug af teknologi, sætte klare regler og tidsbegrænsninger samt bruge børnevenlig teknologi og sikkerhedsindstillinger. Det er også vigtigt at tale med børn om deres oplevelser og lære dem, hvordan de sikkert og ansvarligt navigerer på internettet. Sid ved siden af dit barn, og lad dem vise og forklare, hvad de laver.

Hvordan kan forældre genkende, om et teknisk produkt virkelig er egnet til børn?

Sten Kirkbak: Forældre bør kigge efter visse funktioner, såsom aldersangivelser, uddannelsesmål og sikkerhedsfunktioner. Anmeldelser og anbefalinger fra andre forældre eller pædagogiske eksperter kan også være nyttige. Det er også en god idé at sætte sig ind i produktet, inden man giver det til sit barn. Test brugergrænsefladen, kontroller indholdet, og se om produktet tilbyder et sikkert miljø.

Børnevenlig teknologi forældre

Hvilket råd har du til forældre, der ønsker at sikre, at deres børn drager fordel af teknologi uden at blive udsat for negative virkninger?

Sten Kirkbak: Efter min mening er det vigtigt at finde en balance. Teknologi skal hverken dæmoniseres eller tillades uden begrænsninger. Forældre bør tage sig tid til at forstå deres børns teknologiske interesser og aktivt støtte dem i at forfølge disse interesser på en sikker og sund måde. Sæt klare regler og grænser, men vær også åben for dialog og villig til at udforske den digitale verden sammen med dine børn.

Som teknologivirksomhed, hvordan bidrager I til at gøre Xplora til børnevenlig teknologi?

Sten Kirkbak: Først og fremmest er børns sikkerhed vores højeste prioritet. Vi gennemgår og optimerer løbende vores produkter og software. Vi er også i konstant dialog med vores målgruppe, observerer og vurderer nye tendenser og inddrager disse i videreudviklingen af vores produkter. Det er vores mission at se nærmere på de udfordringer, som vores børn står overfor i dag, og udvikle produkter og tjenester, der netop tager fat på disse problemer. Det er vores ansvar som virksomhed at tilbyde børnevenlig teknologi, så vores børn kan bevæge sig online i et sikkert miljø.

Børnevenlig teknologi sten

Grundlæggerens historie

Vores børnesmartwatches giver børn mulighed for at bevæge sig selvstændigt, mens de holder kontakt med deres forældre, via en enhed, der er skræddersyet til deres specifikke behov, uden fri adgang til internettet eller sociale medie-apps.

Xplora’s aktivitetsplatform tilbyder et sikkert online miljø, hvor børn kan lege, lære og have det sjovt. For at hjælpe børn med at udvikle en bevidsthed om balance fra starten, er aktivitetsplatformen forbundet med skridttælleren i Xplora-urene.

Denne tæller automatisk de skridt, der tages. For hver 1.000 skridt modtager børn en Xplora Coin, som derefter kan bruges på aktivitetsplatformen.

GoLearn forvandler skærmtid til hjernetid på en legende måde. Vi har også mange spændende aktivitetskampagner, hvor børn kan deltage i konkurrencer og vinde præmier. De skal bruge deres tidligere optjente Xplora Coins til alt. De kan også bruge dem til at spille minispil, byde på flotte produkter eller downloade eksklusive urskærme og ringetoner til deres ur.

Vi tilbyder børn et sikkert online univers, så de i sidste ende bare kan være børn! De skal ikke begrænses, men de skal være i et sikkert miljø uden at blive udsat for farerne ved sociale medie-apps.

Vil du gerne vide mere om de største farer ved sociale medie-apps og hvilke foranstaltninger, der kan hjælpe med at sikre børns adgang til internettet?

Link til blogindlæg: De største farer ved sociale medie-apps og foranstaltninger for at undgå disse farer!

Køb dit Xplora XGO3 børnesmartwatch her!

 

Sociale medier påvirker børns selvværd, men hvordan?

Hvad er Xploras vision?