Hvordan opmuntrer du dit generte barn til skolestart?

At begynde i skole er en stor ting for alle børn som kan være en ny og spændende oplevelse. Men for generte børn kan det være mere skræmmende end spændende. At være genert er helt almindeligt, men det må selvfølgelig ikke stå i vejen for at dit barn for en god start på skoletiden. Og i som forældre har en afgørende rolle for hvordan skolestarten opleves, især hvis i har et barn som er lidt genert.

Glad dreng Xplora ur

Skab positive oplevelser inden skolestart

Inden dit barn begynder i skolen, kan du lave forarbejdet for at de nye oplevelser, relateret til læring og sociale interaktioner, bliver positive. Arranger legeaftaler og besøg i parken, der giver dit barn mulighed for at interagere med jævnaldrende. Disse oplevelser kan hjælpe dit barn med at føle sig mere trygge i sociale situationer og fremme dets sociale færdigheder.

Lær dit barns skolemiljø at kende

Frygt for det ukendte kan gøre jeres barn mere genert. Besøg skolen sammen med dit barn inden den første skoledag, så det kan lære klasseværelserne og legeområderne at kende. Hvis det er muligt, kan mødet med lærerne og venlige ansigter hjælpe dit barn med at føle sig mere tryg og mindre bekymret over det nye sted.

Et støttende hjemmemiljø

Skab en atmosfære med åben kommunikation og følelsesmæssig støtte derhjemme. Opfordr dit barn til at tale om sine følelser og bekymringer og lyt aktivt og interesseret. Valider dit barns følelser ved at sige, at det er normalt at føle sig nervøs eller usikker over for noget nyt, men det behøver ikke at være en hindring for nye oplevelser.

Få støtte fra Xplora uret

Generte børn kan føle sig lettede over at vide, at forældrene er tilgængelige. Dog forbyder flere skoler brugen af mobile enheder, herunder smartphones, fordi det kan være forstyrrende for undervisningen. En alternativ løsning kan være Xplora smarturet, som forælderen kan sætte i “skoletilstand” i løbet af skoledagen, hvor uret kun fungerer som en almindelig armbåndsur.

Ellers kan barnet nemt og sikkert kontakte forældrene gennem uret, når der er behov for det.

Øv sociale færdigheder

Leg rollespil derhjemme, hvor du og dit barn kan udspille almindelige sociale situationer, som de kan støde på i skolen. Dette hjælper med at reducere spændinger. Forstærk positiv adfærd og giv konstruktiv feedback.

Genert barn i skole

Opfordre til fritidsaktiviteter

Tilmeld dit barn i fritidsaktiviteter, der passer til deres interesser, såsom sport, kunst eller musik. Sjove hobbier hjælper barnet med at udvikle selvtillid, opdage sine talenter og interagere med jævnaldrende. Under øvelserne lærer barnet at værdsætte fællesskabets betydning, hvilket kan have en positiv indflydelse på den generel selvtillid og derfor også have effekt på tiden i skolen.

Samarbejd med lærerne

Hold åbne kommunikationslinjer med dit barns lærere. Del ærlige indsigter om dit barns personlighed, præferencer og potentielle udfordringer, de kan stå over for. Med denne information kan lærerne skabe et støttende klasseværelsesmiljø, tilpasse deres undervisningsmetoder og give muligheder for, at dit barn kan interagere med klassekammerater på en behagelig og støttende måde.

Sæt realistiske forventninger

Undgå at sammenligne dit barns fremskridt eller sociale interaktioner med andre børn. Hvert barn udvikler sig i sit eget tempo, og det er vigtigt at fejre dit barns individuelle præstationer, uanset hvor små de måtte være. Opfordr og beløn dit barn for at prøve og fremhæv værdien af personlig vækst.

Introducér dit generte barn til sociale situationer gradvist

Hjælp dit barn med at udvide sin komfortzone gradvist, ved at udsætte det for sociale situationer uden for skolen. Arranger legeaftaler med klassekammerater eller deltag i fællesskabsbegivenheder, hvor dit barn kan interagere med andre børn på samme alder. Disse oplevelser hjælper barnet med at opbygge et stærkt socialt selvværd.

Vær et forbillede

Børn lærer ofte ved at observere deres forældre eller værger. Så vis tillid, empati og positivt samvær i dine egne interaktioner. Vis barnet et forbillede for effektiv kommunikation, aktiv lytning og problemløsningsfærdigheder. Ved at være et positivt forbillede giver du dit barn et værdifuldt eksempel.

Se medierådes guide til at være en digital rollemodel

Læs mere om vores produkter:

XGO3 – En tryg start til den digitale verden 

eller

X6Play – Dit premium valg 

Barn hånd Xplora ur