Hjemmekontor? 10 gode råd under nedlukningen

Som vi alle ved er Danmark lukket delvist ned på grund af coronavirussen, hvorfor mange af os arbejder hjemmefra i disse tider. Det kan være udfordrende og til tider hårdt og uoverskueligt, som ikke kun påvirker vores arbejde, men også vores hverdag med familie og børn. Vi finder alle vores indre skolelærer frem til hjemmeundervisning og savner det sociale fællesskab med venner og kollegaer. Er det kun os, der syntes dette er hårdt?

Efter en hurtig spørgerunde på vores Instagram, arbejder ca. 70% af vores følgere hjemmefra, hvorfor vi i et råb for hjælp og mangel på inspiration spurgte vores følgere, om hvad deres bedste tips var til at overleve hjemmekontoret – specielt med børn. 

Vi har samlet deres bedste bud på, hvordan man kan gøre en hjemmearbejdsdag lidt mere medgørlig og lidt sjovere.

 

1. Ryd op!

Gør dine omgivelser rene og hyggelige for dig selv, så udsigten fra hjemmekontoret bliver nogenlunde pæn og ryddelig. Dette hjælper til, at du ikke går rundt og stresser over hverdagens strabadser med den store opvask fra aftenen før, beskidt vasketøj fra ungerne, eller de store nullermænd i hjørnerne, som vi alle har haft liggende lidt for længe… ?

 

2. Gør plads til hinanden 

Vi skal allesammen kunne være her, hvorfor der skal være plads til både mor, far og børn. Dette kan godt være vanskeligt – specielt med små børn der skal underholdes eller børn, som har brug for hjælp til hjemmeundervisning. Her kan mor og far hjælpe hinanden og lave aftaler om, hvem der gør hvad og hvornår – altså indrettet sig i skiftehold. Dette kan skabe struktur for både forældre og børn og derved gøre hverdagen bare en smule nemmere. Har du mellemstore eller stor børn, kan de potentielt også hjælpe hinanden.

meme coworkers hjemmekontor

3. Aktivér dine børn

For at undgå at der går for meget iPad og skærm i dagligdagen, har børn brug for at blive aktiveret og underholdt løbende (så sover de også om aftenen). Dette kan være en svær balance ved siden af hjemmekontoret, hvorfor længerevarende lege og mindre opgaver/udfordringer i løbet af dagen kan være til gavn. Forslag som hulebygning på børneværelset, skattejagt i stuen, eller et spil bold i haven var gennemgående bud – DET må vi prøve af! ? ?

 

4. Tag korte pauser

På en fysisk arbejdsplads er der mange naturlige mindre pauser i løbet af en dag – fx ved kaffemaskinen, printeren, eller med kollegaen du løb ind i på trappen. Korte pauser hjælper faktisk med at holde os produktive, hvor vores øjne, kroppe og hjerner har brug for at slappe af ca. hvert 40. minut. Prøv derfor at få lagt nogle mindre pauser ind noget oftere, så din hjerne kan få sin tiltrængte break, og dine  børn kan få din opmærksomhed og tid til leg.

 

5. Få noget motion

Det er ikke kun vores børn, der har brug for at blive aktiveret – VI skal også huske at få rørt os, hvilket er ekstra vigtigt for at holde kroppen og hjernen i gang på hjemmekontoret. Kombinér dette med dine korte pauser og inkludér dine børn – det ville de kun synes er sjovt! Skru op for jeres yndlingssang og tag en svingom i køkkenet, ryst med arme og ben mens I siger de mærkeligste lyde I kan komme på, eller se hvem der kan løbe hurtigst rundt om huset 3 gange – alle disse sætter godt gang i blodet, giver varme kinder og bringer et smil frem på læben.

 

6. Luft ud!

Frisk luft er vigtigt for vores krop og sind, så sørg for at lufte godt ud derhjemme og skabe noget gennemtræk flere gange om dagen. På den måde undgår I at gå rundt og indånde den samme tunge luft dag ud og dag ind (som måske er præget lidt af kaffeånde og leverpostejsmadder — trust me, we have all been there…). Gør noget godt for dig selv og opnå lidt ekstra energi ved få gang i armene og gå en rask tur i den kølige luft. Tag børnene med, så kan de give den gas på skridttælleren! Se for eksempel XPLORAs Supertester Alma, som her var ude med sit X4 smartwatch:pige med lyserød xplora og skridttæller7. Snack Attack

Tænk på at lave nogle sunde og lækre snacks eller frokoster, så der ikke nødvendigvis går rugbrødsmadder i den HVER dag. Selvom vi danskere elsker vores rugbrød, så kan nok også blive nok! Her kan meal-prep aftenen før eller i weekenden være en mulighed, så du heller ikke kommer til at leve af kaffe og riskiks i farten mellem arbejde og børn. Sæt en skål med snacks frem på din arbejdsplads og til børnene, så den lille sult også bliver stillet – dette kan være i form af udskåret frugt, nødder eller lidt sødt, hvis man har taget ekstra mange skridt dagen inden!? ? 

 

8. Hold fri, når du har fri

For nogle kan det være svært at skelne mellem arbejdstid og fritid, hvorfor grænserne har det med at flyde, når man arbejder hjemmefra. Knut Inge Fostervold, psykolog og lektor i psykologi, udtaler i den seneste udgave af Videnskab.dk: “Hovedudfordringen er at skabe en grænse mellem arbejdet og hjemmet. I og med at vi pludselig er hjemme, er det meget let at ‘falde i’ og både at gå på arbejde og ordne alting derhjemme på samme tid. Vi skal prøve at adskille arbejde hjemmefra og være ‘hjemme-hjemme’ tydeligere. Det er meget vigtigt at have nogle gode rutiner”

Det er derfor vigtigt at holde fast i, at man ikke skal være tilgængelig hele tiden, bare fordi man arbejder hjemme – så sluk computeren ved fyraften, og skift hverdagstøjet ud med joggingbukserne – hvis du altså overhovedet er kommet ud af dem siden i går (no judging) ?.

meme hund i pyjamas

9. Hyg dig!

Sørg så vidt muligt for, at skabe en tydelig kontrast mellem din arbejdsdag og din fritid, nu da disse foregår i de samme rammer. Det er vigtigt at koble af og hygge sig med familien, så find på nogle hyggelige aktiviteter I kan lave sammen. Dette kunne fx være at samle familien over et spil uno eller involvere børnene i en omgang madlavning eller meal-prep, så frokosten er klar til de næste par dage – så får børnene også lidt medejerskab, og vi husker da personligt de gode minder, hvor mor eller far lærte os nogle tips og tricks i køkkenet. Bertram og @mariadeis giver os det perfekte eksempel på dette, hvor Bertram målte sig til at slå mor i Uno på under 5 minutter – SEJT!?:

dreng spiller uno og tager tid på sit xplora 4

10. Trææææk vejret 

Det er nogle gange udfordrende og det kommer til også til at være i den nærmeste fremtid. Det kan vi lige så godt indse og forvente med det samme, og vi kommer uden tvivl til at havne i situationer, hvor lysten til at tælle til 10 (og who are we kidding – nogle gange 100.000!!) bliver større og større. Her skal vi huske at trække vejret og huske, at dette kun er midlertidigt. STAY STRONG ?❤️

 

P.S. At have slikskålen for sig selv eller et glas vin efter en lang dag er også HELT ok! ??

         – Amalie og Julie XPLORA 

 

 

meme hjemmekontor