Hvad er TikTok? Og hvad bør du være opmærksom på som forældre?

I dagens digitale verden er sociale medieplatforme blevet til en mærkbar del af vores børns liv. Det er vigtigt for forældre at forstå, hvad disse platforme handler om, og hvordan de kan ruste deres børn med de redskaber, de har brug for, til at navigere i verdenen af sociale medier. Vores TikTok-guide er starten på en blog serie, hvor vi vil gennemgå de grundlæggende funktioner, fare og mulighederne ved de mest populære sociale medieplatforme set fra et forældrespektiv. 

Husk: Hvis du vil modtage forældrevejledninger direkte i din e-mail, så husk at tilmelde dig vores nyhedsbrev!

Tilmeld dig her

 

TikTok for begyndere

Med sine korte videoer og voldsomt stigende brugerbase har mediet fanget opmærksomheden fra millioner af brugere fra børn til voksne. Men er det et egnet sted for børn? Hvad bør forældre vide om den nuværende mest populære sociale medieplatform? Lad os starte med det grundlæggende. TikTok er en social medieplatform, der tillader brugere at skabe, dele og se korte videoer. Videoerne kan være fra få sekunder til adskillige minutter og dækker et bredt udvalg af indhold, herunder playback, dansevideoer, sketches, nyheder og uddannelses materiale, og meget mere. Aldersgrænsen for at være på mediet er 13 år. Dog er det ikke umuligt for børn under 13 at oprette sig, men en falsk angivet alder. 

 Brugere kan logge ind på TikTok med en e-mail, telefonnummer eller tredjeparts-konto såsom Facebook eller Instagram. Efter oprettelsen af en konto lærer algoritmen hurtigt at vise brugeren videoer baseret på deres interesser, og browsing kan begynde.

 

Hvorfor er TikTok blevet så populært?

På grund af dens afhængighedsskabende videoformat, interessante og hurtigt skiftende trends og brede vifte af indhold er medieplatformen hurtigt blevet verdens hurtigst voksende sociale medieplatform. TikToks algoritme er mere præcis end mange konkurrerende platforme: den sporer hurtigt brugernes interesser, f.eks. ud fra hvor længe de ser en video. TikToks mål er, at brugere skal tilbringe så meget tid på platformen som muligt. Af denne grund er appens søgefunktioner blevet forbedret for at konkurrere med søgemaskiner. Det er måske også grundet til at app’en har fået navnet TikTok? således illustrere det hvordan tiden går mens vi opholder os derinde.

 

Mistanke om overvågning

Mange enkeltpersoner og organisationer, herunder den amerikanske regering, har givet udtryk for bekymringer om TikToks moderselskab, ByteDance. ByteDance har base i Kina, og er blevet mistænkt for at muliggøre overvågning i andre lande. 

Studier af TikTok indikerer, at dets privatlivspolitikker og dataindsamling praksis ikke er markant værre end andre sociale medieplatforme, hvilket antyder, at bekymringer om overvågning kan være overdrevne, dog er der ingen dataer, der slår fast at TikTok ikke har særlige redskaber til at præcisere overvågningen af appens brugere. Det er indtil videre kun blevet fastgjort at app’en har evne til at kontrollerer dens brugere i Kina.

 

Jo mere internet og sociale medier indtræder vores verden, jo mere har vi brug for til at italesætte det. Det er vigtigt, for at kunne opretholde et vis værdisæt og omtanke. Især for vores børn. Vi har garanteret alle sammen forskellige udgangspunkter og holdninger til sociale medier, hvorfor det er vigtigt at anerkende at alle har hver sin måde at leve sit liv på. For at imødekomme en sundere digital opdragelse bliver vi nød til at være åbne og forholde os til hvad der foregår omkring os. Offline således som online. I et interview med Matthew McConaughey snakker han om hvordan han har valgt at afskærme sine børn fra sociale medier. Se interviewet her: 

Matthew McConaughey: forældre sociale medier og internet TikTok

Her belyser han en masse væsentlige emner omkring sociale medier og digital opdragelse, som er værd at overveje. Det kan nemlig være svært at have det fulde overblik over hvad børn kan blive eksponeret for på sociale medier. Derfor kan det være en god ide at se ind i nogen restriktioner, der kan hjælpe jer med at sætte grænser og dermed være en del af dit barns digitale opdragelse.

Voksent indhold. 

TikTok, ligesom mange andre sociale medieplatforme, kan udsætte børn for indhold, der måske ikke er egnet til dem. Selvom de forsøger at filtrere åbenlyst upassende materiale ud, kan noget upassende indhold stadig glide igennem. For eksempel kan børn støde på videoer med groft sprog, antydende eller seksualiserede

 billeder, vold, stof- eller alkoholmisbrug og diskussioner om voksne emner såsom forhold, mental sundhed eller politik. 

Da vi desværre har set flere påbegyndte krige og krigshandlinger indenfor for nyligt, begynder disse situationer også at optræde som indhold på TikTok. Alt efter hvilken algoritme man ender på, kan det foregå i højere eller mindre grader. TikTok siger selv at de forsøger at tilrettelægge indholdet efter hvem der kan tåle at se det. Dog kan det sagtens lade sig gøre at børn bliver eksponeret for indhold som dette. Det er selvfølgeligt ikke hensigtsmæssigt, og kan i den grad sætte tydelige og længere varige spor hos et barn. Derfor er det især i denne tid, at forældre burde være opmærksom på hvordan deres børn bruger TikTok og andre sociale medier. 

TikTok’s algoritme er hurtig til  at identificere brugeres potentielle mentale helbredsproblemer, og tilrettelægger brugerens indhold derefter. Dette betyder, at f.eks. en deprimeret person kan uden omtanke blive eksponeret for deprimerende indhold, der med stor sandsynlighed kan være med til at forværre deres sindslidelser. Det er blandt andet derfor at forældre bør overvære deres børns brug af TikTok nøje. 

 

Spredning af misinformation

Op til 49% af 13-18-årige betragter TikTok som deres primære nyhedskilde. Dette tillader hurtig spredning af falske nyheder, propaganda og misinformation. Med styrkelsen af kunstig intelligens er det nemt at generere meget autentisk udseende billeder og videoer, hvilket gør det stadig sværere at verificere sandheden. 

 

Online forbrydere

Ligesom på mange andre online sociale platforme, kan børn skabe uhensigtsmæssige relationer med farlige voksne mennesker, der udsætter dem for grooming, scam og meget andet. Det er vigtigt at give dit barn redskaber til at kunne navigere rundt i dette, og således forholde sig afholdende overfor fremmede på nettet. 

Mobning

Mobning og krænkelse finder i høj grad sted på TikTok. Især i kommentarfeltet findes eksempler på groft og ubehageligt indhold. Det skyldes i høj grad at den online interaktion kan ske uden fysisk konfrontation, og bag en skærm. 

Hvad skal du gøre hvis dit barn er på TikTok?

TikTok har en række indstillinger, der giver brugere mulighed for at kontrollere, hvem der kan interagere med deres videoer.  Du kan opfordre dit barn til at gøre deres profil privat, så de ligeledes begrænser interaktion med fremmede. 

Filtre indhold

TikTok tilbyder desuden filtrering, der giver brugeren mulighed for at filtrere i type af indhold, de kan blive eksponeret for. Her kan du hjælpe dit barn med at benytte disse redskaber, således at de kan sortere uhensigtsmæssigt indhold fra. 

Håndtering af skærmtid 

TikTok har et værktøj, der kan begrænse og afgrænse skærmtidsforbrug. Således kan brugere begrænse deres daglige forbrug. Her kan du opfordre dit barn til at benytte disse værktøjer for at opbygge en sund balance mellem online og offline aktiviteter. 

Rapporter og bloker

Du kan hjælpe med at blokere andre brugere, der har upassende adfærd på platformen. Således kan du opfordre til en sund tilgang til mediet, og samtidigt give dit barn en tryg online oplevelse. Dette tiltag vil også opfordre platformens øvrige forbrugere til at holde sig inden for regelsættet. 

Bevar en åben dialog med dit barn

Åben og ærlig snak er oftest nøglen til at kunne navigere i sundt og usundt indhold på online sociale platforme. Det samme gælder for TikTok. Her har du en række emner du kan tage op med dit barn;

 

Hvordan bevare man online sikkerhed?: Oplys om vigtigheden af online sikkerhed. Personlig data skal holdes fortroligt, og interaktion med fremmede skal undgås. Upassende opførsel og indhold skal også udelukkes. 

Hvordan er man en god digital borger? Lær dit barn at være en god digital borger. Vi skal behandle hinanden med respekt, venlighed og empati. Online således som offline. 

Hvordan skaber vi en sund skærm-vane? Snak om hvordan vi sammen kan begrænse og afgrænse forbrug af skærmtid. Derved kan I øve jer i at opnå en sund og afbalanceret livsstil, som også inkluderer offline aktiviteter og social interaktion. 

Hvordan skaber man en åben dialog? Vigtigst af alt, er at holde en åben dialog med dit barn. Sørg for at de ved, at de altid kan komme til dig, hvis de oplever ubehagelige ting på nettet. 

 

Som forældre er det vigtigt at være opmærksom på, hvordan vores børns tid på sociale medier kan påvirke deres selvtillid og selvbillede. Mens sociale medier kan være en god måde for børn at kommunikere, dele og opbygge forbindelser, kan overdreven brug have negative konsekvenser.

 

Vær det gode forbillede

At være et godt forbillede for ens børn på sociale medier er afgørende for at lære dem sunde vaner og etikken online. Forældre bør være bevidste om deres egen adfærd og interaktion på sociale medieplatforme, da børn ofte spejler sig efter dem. Ved at demonstrere respektfuld kommunikation, ansvarlig brug af sociale medier og en sund balance mellem online og offline liv kan forældre inspirere deres børn til at følge deres eksempel.

Det er vigtigt for forældre at være opmærksomme på den indflydelse, de har på deres børns opfattelse af sociale medier. Børn lærer gennem observation og efterligning, så når forældre viser positive vaner såsom at være opmærksomme på deres online tid, respektere andres privatliv og fremme ægte forbindelser frem for overfladiske interaktioner, sender de et kraftigt budskab om, hvad der er vigtigt i den digitale verden.

Desuden kan forældre bruge deres egne erfaringer og fejltagelser på sociale medier som læringsmuligheder for deres børn. Ved at være åbne omkring de udfordringer, de selv har stødt på, og hvordan de har håndteret dem, kan forældre lære deres børn vigtige færdigheder såsom digital dømmekraft, empati og selvregulering.

Samlet set er det vigtigt for forældre at huske, at de fungerer som rollemodeller for deres børn, også når det kommer til brugen af sociale medier. Ved at være bevidste om deres egne handlinger og værdier på sociale medieplatforme kan forældre hjælpe med at forme deres børns digitale adfærd og skabe en sundere og mere positiv onlinekultur for fremtiden.

Hav øje for dit barns selvtillid

En af de største udfordringer er det konstante sammenligningselement, der er indbygget i sociale medier. Børn kan nemt falde i fælden med at sammenligne deres liv, udseende og præstationer med det, de ser på deres venners profiler. Dette kan føre til følelser af utilstrækkelighed og mindreværd, hvis de føler, at de ikke kan leve op til de iscenesatte billeder af perfektion, som ofte findes på sociale medier.

Når det kommer til at styrke vores børns selvtillid i en verden fyldt med sociale medier, er der flere tiltag, som forældre kan implementere. Først og fremmest er det vigtigt at etablere åbne og ærlige samtaler omkring sociale medier og deres indflydelse. Ved at skabe et trygt rum, hvor børn føler sig frie til at dele deres oplevelser og bekymringer, kan forældre hjælpe med at opbygge deres selvtillid og selvværd.

En anden vigtig strategi er at fremhæve og værdsætte ens barns unikke kvaliteter og interesser uden for onlineverdenen. Dette kan hjælpe med at skabe en sund balance mellem online og offline identitet og sikre, at ens barn føler sig værdsat for mere end blot deres online præstationer eller popularitet.

Desuden kan forældre aktivt deltage i deres børns online liv ved at være til stede og interesserede i de platforme, de bruger. Ved at vise interesse for, hvad ens barn foretager sig online, kan forældre bedre forstå de udfordringer, de står over for, og tilbyde vejledning og støtte, når det er nødvendigt.

 

Endelig er det vigtigt at lære børnene vigtigheden af at være autentiske og ægte online. At opmuntre dem til at være sig selv og ikke lade sig påvirke af andres perfekte fremstillinger på sociale medier kan hjælpe med at styrke deres selvtillid og skabe en sundere forståelse af deres egen værdi og identitet.

 

For at skabe en mere effektiv digital opdragelse på mediet er det afgørende for forældre at anvende de rette redskaber og indstillinger til at sikre, at deres børn navigerer sikkert og ansvarligt på platformen. Som en af de mest populære sociale medieplatforme blandt unge, byder på et hav af muligheder og udfordringer, som forældre må adressere med opmærksomhed og forståelse.

Læs mere om hvordan du kan give dit barn mere selvtillid her

 

 

Hvordan håndtere du dit barns brug af TikTok?

En af de mest kraftfulde værktøjer, forældre kan benytte sig af, er de omfattende forældrekontrolindstillinger, som TikTok tilbyder. Ved at bruge disse indstillinger kan forældre filtrere indhold baseret på aldersmæssig egnethed, begrænse adgangen til potentielt upassende eller skadeligt indhold og administrere, hvem deres børn kan interagere med på platformen. Denne teknologi er ikke blot en ekstra sikkerhedsforanstaltning; den er afgørende for at skabe et trygt online miljø, hvor børnene kan udforske og deltage i sociale interaktioner på en sund måde.

 

Ud over at konfigurere de rette indstillinger er det også nødvendigt for forældre at være proaktive i deres kommunikation med deres børn om deres brug af medieplatformen. Forældre bør ikke kun informere deres børn om de potentielle risici ved at dele personlige oplysninger eller interagere med fremmede, men også opfordre til kritisk tænkning og medieforståelse. Dette indebærer at lære børnene at analysere og vurdere det indhold, de ser på TikTok, samt at forstå forskellen mellem ægte og manipuleret indhold.

 

Desuden er det afgørende for forældre at fungere som rollemodeller for sund og respektfuld opførsel på sociale medier. Børn lærer ikke kun af de ord, der bliver sagt, men også af de handlinger, de ser deres forældre udføre online. Ved at demonstrere respektfuld kommunikation, empatisk interaktion og bevidst brug af tid på sociale medier kan forældre inspirere deres børn til at efterligne disse positive adfærdsmønstre.

 

Samlet set kræver effektiv digital opdragelse på TikTok en kombination af de rigtige teknologiske værktøjer, åben kommunikation og et sundt rollemodel fra forældrene. Ved at implementere disse strategier kan forældre hjælpe med at skabe et positivt og sikkert online miljø, hvor deres børn kan trives og udvikle sig.

 

 

Sikkerheden imod groomere og scammere er en af de mest presserende bekymringer for forældre, når det kommer til deres børns brug af sociale medieplatforme.

Grooming er en proces, hvor en person opbygger et tillidsforhold til et barn med det formål at udnytte dem seksuelt, mens svindel indebærer bedrageriske handlinger med det formål at stjæle personlige oplysninger eller penge.

 

For at beskytte deres børn mod disse trusler er det vigtigt, at forældre først og fremmest har en åben dialog med deres børn om risiciene ved at interagere med fremmede online. Forældre bør opfordre deres børn til at være opmærksomme på advarselsflag såsom personer, der beder om personlige oplysninger eller anmoder om at mødes offline. Det er også afgørende at lære børnene at være kritiske over for for gode tilbud eller forslag, der virker for gode til at være sande, da disse ofte kan være svindelforsøg.

 

Derudover er det en god idé for forældre at lære deres børn om privatlivsindstillingerne på TikTok og opfordre dem til at begrænse deres profilens synlighed for fremmede. Ved at indstille deres konto til privat kan børnene kontrollere, hvem der kan se deres indhold og kontakte dem på platformen, hvilket kan reducere risikoen for uønskede interaktioner med fremmede.

Endelig er det vigtigt for forældre at være opmærksomme på ændringer i deres børns adfærd eller online aktiviteter, da dette kan være tegn på, at de er blevet målrettet af en groomer eller scammer. Forældre bør være åbne for at diskutere eventuelle bekymringer eller oplevelser, som deres børn har haft på TikTok, og tilbyde støtte og vejledning i håndteringen af potentielle trusler.

Samlet set er det afgørende for forældre at tage proaktive skridt for at beskytte deres børn mod groomere og scammere på TikTok ved at opmuntre til åben kommunikation, lære om sikkerhedsfunktionerne på platformen og være opmærksomme på ændringer i deres børns adfærd. Ved at implementere disse strategier kan forældre hjælpe med at skabe et sikkert og trygt online miljø for deres børn, hvor de kan udforske og deltage uden at være i fare.

 

Xplora tilbyder en fuldendt løsning

Selvom TikTok har en masse regler for forbrug og interaktion på platformen, ser vi alligevel børn på appen på en uhensigtsmæssig måde. Hvis du ønsker at sikre dit barns online sikkerhed og have mulighed for at monitorere deres skærmtid, kan Xplora måske være en mulighed for dig. 

Xplora er en tryg udgave af barnets første mobiltelefon, der fungerer som et smartwatch. På smartwatches er der ingen adgang til internet og apps. Det er desuden kun de kontakter, som forældrene godkender, som kan kontakte barnet via smartwatches.

 

Du kan købe dit Xplora smartwatch i Elgiganten, Power eller her på hjemmesiden

 

 

Velkommen til Xplora barnets første mobiltelefon ❤️