Sociale medier påvirker børns selvværd, men hvordan?

I dagens digitale verden, hvor sociale medier spiller en stor rolle i børns liv, er det afgørende at forstå de potentielle virkninger, dette kan have på deres selvværd og selvtillid.

Der er delte meninger om at give en mobiltelefon til børn i en tidlig alder. Der tales meget om de sociale mediers indflydelse og internettets hav af upassende indhold, som børn bliver udsat for – selvom de ikke er modne nok til det. At introducere en mobiltelefon til børn med internettet og sociale medier er noget, de fleste forældre synes er ubehageligt. Og den følelse er velbegrundet.

Baseret på den fakta, vi har – hvordan påvirker sociale medier børns selvværd?

Vi ønsker alle at være i kontakt med vores børn i løbet af dagen for nemt at kunne få en status på hvor de er, hvad de laver eller hvornår de kommer hjem. Dette er et normalt kommunikativt behov, som mange forældre har i den digitale verden, vi lever i – et behov der ofte bliver stillet gennem en mobiltelefon. Når et et barn dog bliver introduceret til en mobiltelefon, åbner der sig ikke kun muligheden for, at du som forælder kan ringe og sende beskeder.

Du åbner også en helt ny verden for barnet, hvor barnet kan komme i kontakt med hvem som helst, finde information omkring alt mellem himmel og jord og blive eksponeret for uendeligt meget indhold. Som forælder tror man, at man kan guide sit barn til at se på de “rigtige ting”, men der går ikke lang tid, før barnet bliver udsat for noget andet – uanset om de vil det eller ej. Algoritmen på sociale medier tager ikke højde for alder, men blotlægger det, barnet viser interesse for. Børn er nysgerrige af natur og vil højst sandsynligt stoppe op og vise interesse for videoer eller billeder, som du normalt vil beskytte dem mod.

I en svensk dokumentar fra SVT “Priset vi betaler” (= Prisen vi betaler) tager de netop dette problem op. De opretter en falsk konto på det sociale medie TikTok og begynder at scrolle ned gennem feedet. Efter 3 minutter vises en video om hårstyling. Algoritmen fornemmer, at kontoen stopper og viser interesse for videoen og kun inden for få minutter vises flere videoer til brugeren i samme kategori såsom makeup- og skønhedstips. Efter 8 minutter vises videoer, hvor personer injiceres i læber, kinder mv. Og efter bare 20 minutter vises plastikoperationer af forskellige områder. Herefter består 1/3 af feedet udelukkende af plastikkirurgi.

Forskning viser: Tidlig kropsfiksering og depression ved brug af sociale medier

Som voksen kan man – i de fleste tilfælde – håndtere eller styre uden om det, man eksponeres for. Men det kan børn ikke. Børn ved ikke, at størstedelen af ​​det, der lægges på sociale medier, er forvrænget og filtreret. Det er lige meget, hvor mange gange man som forælder siger, at det ikke er rigtigt – børn er ikke i stand til at tænke som os voksne. Sociale medier og dets indhold er ved at blive en realitet. Hvordan tror du, at det faktisk påvirker vores børns selvværd? Som barn skal du ikke tænke på skønhedstips, kropsidealer og plastikkirurgi. Børn skal have lov til at være børn så længe som muligt.

Professor ved Karolinska Institutet, Lisa Thorell, har for nylig udarbejdet en forskningsoversigt over området sammen med Sissela Nutley, forsker ved Karolinska Institutet. Forskningen tyder på, at spiseforstyrrelser, depression og lavt selvværd kryber ned med alderen – hvilket er stærkt forbundet med sociale medier.

“Der er en utrolig kropsfiksering meget tidligt i livet, som påvirker, hvordan du har det med sociale medier. At se på billeder, der indeholder skønhedsidealer i sociale medier, fører til flere negative følelser for ens egen krop, mere spiseforstyrret adfærd og lavere selvværd”, fremhæver Lisa Thornell. Læs mere om forskningen her.

Andre risici med sociale medier, som kan påvirke børns selvværd negativt:

  • Online mobning også kendt som “cybermobning”
  • Øget skærmtid og stillesiddende adfærd
  • Online billeddeling
  • Utilstrækkelige skønhedsidealer
  • Dårligere søvn og koncentrationsevne

Beskyt dit barns selvværd gennem bedre alternativer

Vi forstår, at man som forælder ønsker – på trods af ulemperne ved sociale medier og internettet – at holde kontakten med sit barn. Som forælder er man tvunget til at veje fordele og ulemper ved en mobiltelefon og ofte er det vigtigere at kunne have en direkte forbindelse til sit barn – det forstår vi. Men hvad hvis der var et alternativ, hvor du kunne få begge dele? Mulighed for at holde kontakten med sit barn OG undgå faren for internet og sociale medier? Der er en bedre mulighed for dem af jer, der ligesom os føler stærk bekymring for den stigende mængde af børn, der bliver udsat for internettets upassende indhold og mærker konsekvenserne heraf på deres selvværd og mentale helbred.

Hvordan påvirker sociale medier børns selvværd?

Mobiltelefon fuldt tilpasset børn og deres behov

Xploras smartwatches til børn er specielt designet børn i alderen 4 til 12 år og fungerer som en mobiltelefon. Vi har valgt at fjerne al adgang til internet og sociale medier i vores ure og i stedet valgt at fokusere på det, der er vigtigt – at man som forælder kan holde kontakten med sit barn, og omvendt.

Du får altså alle de væsentlige funktioner, som en mobiltelefon har, såsom at kunne ringe, modtage opkald og sende beskeder – men vi har unikt tilpasset det til børn og forældre med tryghed som udgangspunkt. Uret sidder godt og trygt på barnets håndled, hvilket minimerer risikoen for tyveri eller tab. Med hænderne fri og urets skridttæller opfordres børnene i stedet til at lege og bevæge sig, hvilket har en god effekt på deres selvværd.

Uret kommer med en smart forældre-app, hvor du kan:

  • Indstille og godkende op til 50 kontakter, som skal kunne kontakte uret. Kun disse person har mulighed for at kontakte dit barn og dit barn ville heller ikke kunne kontakte andre end sine kontakter.
  • Se, hvor dit barn befinder sig gennem urets smarte GPS.
  • Indstille såkaldte “skolemodus”, når barnet er i skole. Når skolemodus er slået til, fungerer Xplora-uret udelukkende som et normalt armbåndsur og forstyrrer derfor ikke i klasselokalet.
  • Angive såkaldte “trygge zoner”, som ens barn ofte besøger, såsom skolen, fritidsklubben eller hjemmet. Du som forældre vil modtage en besked, når dit barn træder ind eller ud af en sådan zone.

sociale medier

Funktioner ved Xplora, der positivt påvirker børns selvtillid:

  • Børnene kan selv kontakte venner eller familiemedlemmer og deltage i beslutninger, der træffes.
  • Børnene kan udvide deres lege-radius og blive mere selvstændige – en naturlig og ofte spændende fase for barnet, der styrker deres selvtillid.
  • Det er ikke kun os forældre der får ro i maven – børnene føler også en større tryghed ved, at deres forældre kan se hvor de befinder sig via urets GPS.
  • Viden om, at forælderen kun er et opkald væk, hvis der skulle være behov for det.
  • Urets skridttæller og vores egen aktivitetsplatform opmuntrer til leg, bevægelse og fysisk aktivitet – hvilket har en positiv indflydelse på børns humør og selvtillid.
  • Kamera, hvor børnene kan fotografere og filme mindeværdige øjeblikke i livet. Da billederne og videoerne kun gemmes trygt i uret og kun kan sendes til urets godkendte kontakter, risikerer billederne ikke at blive delt ufrivilligt online på sociale medier eller internettet.

Vores tip – vent med en mobiltelefon til dit barn!

Vi hos Xplora er ikke imod den teknologiske udvikling – vi er derimod enige om, at der er mange fordele ved det! I dag vil børn naturligvis vokse op med mere teknologi, end hvad deres forældre gjorde. Hos Xplora tror vi på teknologi og fordelene, som det tilbyder, såsom at forenkle og forbedre vores hverdag. Hertil følger dog det enorme sociale ansvar at tilpasse teknologien til børn (og ikke omvendt), hvilket er en stor del af Xploras vision.

Ud fra hvad vi ved i dag, så synes vi, at man som forælder skal vente med at introducere en mobiltelefon til sine børn. Internettet og sociale medier kommer med nogle risici, som kan påvirke børns selvværd negativt, og vi er overbeviste om, at et større barn/teenager kan håndtere det bedre end et yngre barn.

Gennem dit barns liv har du sikkert ledt efter produkter, der er fordelagtige for børnene og gavner deres sikkerhed og udvikling. Tøj, som kan tåle og er velegnede til leg. Møbler og legetøj, som øger kreativitet og læring. Babymad, børnetandpasta, barnevogn, tremmeseng mv. Vi køber børnelegetøj, børnemøbler og børnetøj – så hvorfor ikke også købe “børneteknologi”?

Velkommen til en tryg introduktion til den digitale verden med Xplora – barnets første mobiltelefon.

Læs mere om vores smartwatches til børn her

 

Ønsker du at dykke længere ned i konkrete ting, som du kan gøre for at øge dit barns selvværd, så læs med her, hvor vi giver 23 tips til, hvordan du kan styrke børns selvtillid.