Mindre skærmtid for børn – 10 gode råd

For at skabe de bedste rammer for alle generationer er vi nødt til at mindske den generelle skærmtid for børn. Ved at mindske vores skærmtid, opretholder vi også nærværet i familien.

Overdreven skærmtid kan føre til frakobling fra både omgivelser og følelser. Det påvirker ikke kun børns trivsel, men også deres sociale udvikling og evne til at være til stede i øjeblikket. Derfor er det vigtigt at støtte børn i at finde en sund balance, hvor skærmtid kombineres med kreative aktiviteter, bevægelse og nærvær med familien.

Som forældre har vi et særligt ansvar for at gå forrest. Børn lærer gennem vores adfærd, og når vi selv håndterer skærmtid med omtanke, viser vi dem vigtigheden af variation og aktive pauser fra skærmen. På den måde bliver skærmtid for børn en naturlig del af en hverdag med plads til både teknologi og fælles oplevelser.

For at hjælpe kan små ændringer gøre en stor forskel. Skab skærmfrie zoner, find fælles aktiviteter og brug værktøjer til at holde styr på skærmtiden. Når vi prioriterer at være sammen, øger vi trivslen – ikke kun hos børnene, men i hele familien. Læs mere om, hvordan sociale medier påvirker skærmtid for børn her.

Mere aktivitet udenfor og mindre skærmtid for børn

Skærmtid for børn – sådan finder du balancen

For meget skærmtid for børn kan påvirke både trivsel og hvordan vi som familie er tilstede for hinanden. Når vi aktivt begrænser skærmforbruget, skaber vi plads til mere bevægelse, kreativitet og fælles oplevelser. En sund balance hjælper børn med at være til stede i nuet og styrker relationerne i hjemmet.

Hvorfor er skærmtid vigtigt at tage ansvar for?

Skærmtid fylder mere og mere i hverdagen – både for børn og voksne. Overforbrug kan skabe afstand til vores egne følelser, påvirke sociale relationer og mindske den tid, vi bruger på fysisk aktivitet. Især for børn er det vigtigt at kombinere skærmtid med meningsfulde pauser og leg, så de får mulighed for at udvikle sig både mentalt og fysisk.

Som voksne viser vi vejen. Når vi skaber gode skærmvaner og sætter fælles tid først, giver vi børnene de bedste forudsætninger for at lære sunde digitale vaner og få et kontrolleret forhold til skærmtid.

10 gode råd til hvordan du kan reducere skærmtid for børn:

Ønsker du at komme i gang med at reducere skærmtid for børn og skabe en sundere hverdag med plads til leg og nærvær? så har vi samlet 10 gode råd nedenfor.

  1. Skab bevidsthed: Start med at få overblik over, hvor meget tid familien bruger foran skærme, og sæt mål for at reducere skærmtiden.

  2. Sæt grænser: Lav faste regler for, hvornår og hvor længe skærme må bruges. Inddrag børnene og find løsninger sammen.

  3. Hyg jer sammen: Brug tid på aktiviteter uden skærm, som styrker fællesskabet, fx gåture, spil eller kreative projekter.

  4. Indfør skærmfrie zoner: Sørg for områder i hjemmet uden skærme – som spisebordet og soveværelset – for at skabe ro og samvær.
    OBS: Xplora smartwatches kan slukke for forstyrrelser under skolegang med skolemodus.

    Læs mere om Xplora smartwatches

  5. Find en balance: Skærmtid behøver ikke fjernes helt, men hold fokus på at blande det med fysisk aktivitet og social kontakt.

  6. Søg alternativer: Opfordr til hobbyer og interesser, der ikke kræver skærme, som sport, leg og håndværk.

  7. Brug teknologi klogt: Installer værktøjer og apps, der hjælper med at begrænse skærmtid for børn.

  8. Skab afstand til skærmene: Læg enheder væk, når de ikke bruges, så det er lettere at tage pauser fra skærmen.

  9. Fokusér på kvalitet: Noget meningsfuldt, der bidrager positivt til læring og udvikling fremfor passivt forbrug.

  10. Hav tålmodighed: Nye vaner kræver tid. Vær realistisk og anerkend små fremskridt undervejs.

Læs mere om skolemodus

Skolemodus hjælper også til at kontroller skærmtid for børn i skolen så der er ingen unødvendige forstyrrelser.

Det tager tid at ændre skærmvaner

Det kan være udfordrende at ændre vores skærmvaner, og særligt når vi forsøger at reducere skærmtid for børn, kræver det tålmodighed og vedholdenhed. Tilbagefald er helt normale, og det vigtigste er at fokusere på fremskridt – også de små. Ved at prioritere vores værdier og huske, hvorfor vi ønsker mindre skærmtid, bliver det lettere at holde fast og bevare motivationen.

Selvomsorg spiller en vigtig rolle i processen. Giv plads til pauser, anerkend udviklingen og søg støtte, når det er nødvendigt. Forældres indsats for at skabe et fundament i skærmforbruget hjælper ikke kun børnene, men styrker også fællesskabet i hjemmet.

Skab nærhed og tryghed i hjemmet

Når vi reducerer skærmtid og prioriterer fælles tid, opstår der plads til mere samhørighed i familien. Det handler om mere end at være fysisk til stede – det handler om at skabe følelsesmæssig forbindelse. Gennem fælles måltider, aktiviteter og åben dialog styrkes relationerne, og børnene oplever tryghed og forståelse.

Som forældre viser vi vejen for de sunde vaner og når vi styrker samværet og begrænser skærmtiden, lærer børnene at balancere digitale vaner med leg, bevægelse og sociale oplevelser.

Hos Xplora ønsker vi at støtte familier i at finde denne rette struktur. Vores smartwatches hjælper ikke direkte, men det åbner muligheden for at tage initiativet og gøre skærmtid meningsfuld og give plads til mere aktivitet, så skærmtid for børn ikke fylder for meget, men bliver en sund del af en aktiv hverdag. Det gør vi blandt andet med vores dedikeret aktivitetsplatform, som ligger fokus på at aktivere børn og belønne dem for at tage ansvar for en aktiv hverdag. Bliv en del af Xplora familien i dag.

Se vores smartwatches til børn