Smartwatch til børn med ekstraordinære behov

Xplora’s smartwatch er rigtig godt egnet til børn med ekstraordinære behov.

I Sørumsand i Norge, bor Xplora-brugerne Asgeir og hans søn Sander på 14 år. Sander er udviklingshæmmet og Xplora gør ham mere selvstændig samt forenkeler hans hverdag.

– Sander er fjorten år, men udviklingshæmningen gør at hans mentale udviklingsniveau er tilsvarende et barn på fem til otte år. Derfor har han behov for specielle tjenester og opfølgning. Xplora smartwatch er så tilpas enkel, at alle kan bruge det. For Sander er den perfekt fordi den er så let at navigere i, og ikke har lige så meget at trykke på som en smartphone, fortæller far Asgeir.

Fordel med forhåndsdefinerende kontakter

Det har været en fordel at Sander kun kan ringe til en indkodet gruppe fra sit smartwatch, som forældrene har opsat i forældre-appen. Han kan ikke læse, men han har utrolig god hukommelse, så han genkender kontakterne gennem billeder og skrivemåde. Han kan blandt andet genkende den musik kan kan lide på Spotify, gennem billeder, og husker skrivemåden til sit eget og nærkontakters navn.

– Selvom han ikke kan læse, så kompenserer han på andre måder. Hans gode hukommelse hjælper han med at finde frem til hvem han vil ringe til og hvilken musik han vil lytte til. Det er dejligt at han har et par nærkontakter indkodet, så vi ved at han når frem til den rigtige person, siger Asgeir.

Øget selvstændighed

– Som de fleste teenagere har Sander også lyst til at være sin egen chef, tage mere ansvar og føle sig mere som andre. I den forbindelse er Xplora et godt værktøj ind i denne udvikling, fordi han kan ringe og lave sin egne aftaler, han kan gå længere væk fra os når vi er ude på grund af GPS-en, og han får tilmed en form for tidsperspektiv, fortæller Asgeir.

Sander er for det meste hjemme med forældrene, men han er rigtig glad for sit løbehjul, som han står meget på. Der kan han godt lide at distancere sig lidt for sine forældre, hvilket ikke er noget problem når man kan følge med på GPS-en, om han skulle komme ud af syne. Han har også to sæt bedsteforældre som han ofte er hos. Selv om han endnu ikke føler sig tryg nok til at tage der hen på egen hånd, synes han det er fedt at kunne ringe og lægge en aftale om at mødes selv. På den måde kan han være med i planlægningen og beslutningerne som spiller en stor rolle i at føle sig selvstændig.

Sander med sit Xplora smartwatch
Sander med sit Xplora smartwatch

– Det er stoltheden i at kunne klare ting selv som bliver en slags milepæl. Bedsteforældrene bor ikke så langt fra os, og Xplora kan muliggøre at han kan gå derhen alene på sigt. Han husker enkelte klokkeslæt, men for at han kan lære klokken, må han have et aktivt forhold til tid. Kontinuitet og øvelse er vældig vigtigt for børn med udviklingshæmmelse. Han går jo på specialskole, og det at have Xplora-uret der er super rart. Nu har han fået et tidsperspektiv på at han ikke kan ringe i skoletiden eller midt i arbejdsdagen, fortsætter Asgeir.

Sander kan rigtig godt lide at have kontakt med sin søster, som er flyttet i egen lejlighed. Hun henter ham også på skolen af og til, og der synes han det er dejligt at kunne ringe hjem, og sige at han er blevet hentet og er på vej hjem.

Skridttæller og GPS øger aktivitetsniveau

Skridttælleren har også været uvurderlig til at måle Sanders aktivitetsniveau. Mange børn som er udviklingshæmmede bliver ret inaktive, så derfor er det vigtigt at holde øje med Sanders daglige aktivitet. Asgeir fortæller: – Det giver os et fint overblik over hvor aktiv han er i løbet af dagen, samt mulighed til at sætte mål for hvor meget aktivitet som er opnåeligt for ham fremover.

Med GPS-en kan han gå og stå på løbehjul mere frit som giver ham øget motivation og selvstændighed. Med et teknisk produkt er det ikke en 100% tryghed, men det giver en god indikation på hvor Sander er, selv i tilfælde af at GPS-en skulle “lagge”.

– Det giver ham mere frihed indenfor trygge rammer. Vi bruger den ikke til at overvåge ham, men for at have mulighed til det, hvis det skulle blive nødvendigt. Han stikker aldrig af, men jeg tror at dem som døjer med den slags kan have stort gavn af Xplora. Den er ikke altid præcis, men den giver dig en god indikation på hvor barnet er, siger Asgeir.

 

Anbefaler Xplora til andre forældre

Uanset om du har børn med eller uden udviklingshæmningen er Xplora smartwatch et brugervenligt produkt, som er let at navigere for alle. Den har ingen “unødvendige” funktioner udover det som børn har behov for. Dette gør Xplora smartwatch brugervenligt for børn med ekstraordinære behov.

– Jeg tror oprigtigt det er et godt værktøj for børn med særlige behov. Rutiner er nøglen til sådanne børns hverdag, og Xplora hjælper os med at skabe nogle spor og øge Sanders selvstændighed. Vi er utrolig glade for Xplora, afslutter Asgeir.

Vil du vide mere om Xplora? Klik her!

Du kan også købe Xplora hos Elgiganten og Power.