4 nye godnathistorier om fantastiske kvinder

Er du træt af de samme gamle godnathistorier? Fortæl dit barn om disse fantastiske kvinder i stedet for!

Hvis dit barn har hørt Askepot og Peter Plys flere gange, end du kan tælle, så kan det være et godt tidspunkt at introducere nogle nye eventyr til putteritualet. Til ære for kvindernes internationale kampdag, har vi skabt fire helt nye og spændende godnathistorier til børn – inspireret af rigtige kvinders utrolige liv! Grib din pirathat, videnskabssæt eller tennisketcher, og læg dig godt til rette – det er tid til at fejre nogle fantastiske kvinder!

International kvindedag godnathistorie - Kvinden der opfandt computeren

Kvinden der opfandt computeren

Der var engang en ung pige ved navn Ada Lovelace, som elskede at udforske verden omkring hende. Hun var altid nysgerrig og stillede mange spørgsmål, også når andre syntes, hun var for ung til at forstå.

Ada var især interesseret i tal og matematik, hvilket ikke var typisk for en pige i hendes tid. Hun brugte mange timer på at læse spændende bøger om emnet og øve sig i svære beregninger på egen hånd.

En dag tog Adas mor hende med til en stor udstilling med maskiner og andre seje gadgets. Ada var fascineret af maskinernes indviklede gear og bevægelige dele. Hun så på, mens en væver brugte en væv til at skabe et smukt og stort billedtæppe (eller gobelin, som man også kalder det), og undrede sig over, hvordan man dog kunne gøre processen mere effektiv. Hvordan kunne Ada selv gøre processen mere effektiv?

Den nat, da Ada var ved at falde i søvn, havde hun en drøm om en maskine, der kunne skabe et hvilket som helst design, hun ville, uden behov for en væver. Hun vågnede midt om natten med hovedet fyldt med ideer.

I løbet af de næste par uger arbejdede Ada utrætteligt på sin idé. Hun rådførte sig med eksperter i matematik og teknik og skrev sider efter sider med noter og beregninger. Endelig havde hun lavet en plan for en maskine, der kunne bruge hulkort til at skabe komplekse mønstre.

Ada Lovelace

Adas opfindelse var det første skridt mod de moderne computere, som vi kender i dag. Hendes maskine var i stand til at udføre en bred vifte af beregninger, og hendes arbejde lagde grundlaget for udviklingen af computerprogrammering.

Da Ada faldt i søvn den nat, følte hun sig stolt over sin præstation. Hun vidste, at hun havde skabt noget, der ville ændre verden for altid, og at hendes nysgerrighed og kærlighed til at lære havde ført hende ned ad en utrolig vej.

Sådan fortsatte Ada med at drømme stort og udforske det ukendte, vel vidende at alt var muligt, hvis hun satte sig for det. Hendes arv lever videre i dag og inspirerer mange unge piger og drenge over hele verden til at følge deres drømme og skabe deres egne utrolige historier.

Den rigtige Ada Lovelace (1815-1852) var en engelsk matematiker, opfinder, oversætter, digter, ingeniør og verdens første programmør. Hendes fulde navn var Lady Augusta Ada King (født Byron), Grevinde Lovelace – puuha, kan du forestille dig, at have så langt et navn?

Ada Lovelace Day er blevet afholdt hvert år, d. 13. oktober, siden 2009. På dagen fejres kvindelige pioneerer og opfindere indenfor STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematic).

 

International kvindedag godnathistorie - Verdens modigste pirat

Verdens modigste pirat

Der var engang i det gamle Kina en frygtindgydende piratdronning ved navn Ching Shih. Hun var kendt over alle havene for sin tapperhed, udspekulerede og uovertrufne kampevner.

Ching Shihs besætning af pirater var den mest frygtede i hele Kina, og de sejlede fra havn til havn og plyndrede skibe og landsbyer efter store skatte og varer. Men på trods af sit frygtindgydende ry, havde Ching Shih et venligt hjerte og var elsket af hendes mandskab.

En dag, efter en lang dag med sejlads, besluttede Ching Shih at tage en pause og hvile. Hun lagde sig i sin hængekøje, lukkede øjnene og lyttede til bølgernes blide slag mod sit skib.

Da hun faldt i søvn, begyndte hun at drømme om en magisk verden, hvor pirater og købmænd levede i harmoni, og der ikke var behov for vold eller konflikt.

Ching Shih (Zheng Yi Sao)

I sin drøm mødte Ching Shih en klog gammel sømand, der fortalte hende, at hun godt kunne være en stor leder uden at bruge vold. Han lærte hende værdien af venlighed, medfølelse og forståelse og opfordrede hende til at bruge disse egenskaber til at forene piraterne og købmændene.

Da Ching Shih vågnede, vidste hun, at hendes drøm var et tegn. Hun samlede sit mandskab og fortalte dem om sin drøm og om sin nyfundne vilje til at være en venlig og retfærdig leder.

I starten var nogle af piraterne skeptiske, men Ching Shihs ord og handlinger vandt dem hurtigt over. Hun arbejdede utrætteligt for at skabe en adfærdskodeks, der respekterede både pirater og købmænd, og hun sørgede for, at hendes besætning fulgte den.

Med Ching Shihs ledelse blev pirateriet mindre voldeligt og mere organiseret. Købmænd var villige til at handle med pirater, og alle trivedes. Ching Shihs ry blev endnu større, og hun blev hyldet som den største piratdronning i hele Kina.

Og sådan kunne Ching Shih gå i seng hver nat, tilfreds og vel vidende om, at hun havde gjort havene til et sikrere og lykkeligere sted for alle. Hvis du nogensinde befinder dig i nærheden af havet og lytter meget godt efter, så hører du måske ekkoet af den vilde kampsang fra den modigste pirat, der nogensinde har levet.

Den rigtige Ching Shih (1775-1844), også kendt som Zheng Yi Sao, var en kinesisk piratkaptajn og en af de mest succesrige pirater i verden. Man vurderer, at Ching Shih på sit højeste havde omkring 1.500 skibe og 80.000 mand under sin kommando – ret sejt, ikke? Efter sin karriere levede Ching Shih resten af sit liv i fred.

 

International kvindedag godnathistorie - Pigen der lærte at flyve

Pigen der lærte at flyve

Der var engang i en lille by i Kansas en pige ved navn Amelia Earhart. Fra en ung alder var Amelia fascineret af flyvemaskiner og drømte om, at hun en dag ville flyve højt oppe i himlen. Hun brugte al sin fritid på at læse bøger om luftfart og lære alt, hvad hun kunne om fly, og hvordan de fungerede.

Da Amelia blev ældre, mistede hun aldrig sin kærlighed til at flyve. Hun arbejdede hårdt for at kunne spare nok penge op til at tage flyvetimer og blev til sidst den første kvinde, der fløj over Atlanterhavet, wow! Men Amelia var ikke tilfreds endnu – hun ønskede at rykke grænserne for luftfart endnu mere.

En dag besluttede Amelia, at hun ville forsøge at flyve jorden rundt. Det var en skræmmende opgave, men hun var fast besluttet på at lykkes. Hun brugte måneder på at planlægge sin rejse, omhyggeligt vælge sin rute og sikre sig, at hun havde alle de forsyninger, hun havde brug for.

Amelia Earhart

På dagen for sin afrejse klatrede Amelia ind i sit fly og lettede op i himlen. I dagevis fløj hun over oceaner og ørkener, gennem regn og blæst. Hun mødte mange udfordringer undervejs, men hun gav aldrig op.

Da hun nærmede sig slutningen af sin rejse, kom Amelias fly i problemer. Hun ringede efter hjælp, men ingen kunne finde hende. Til sidst forsvandt hun sporløst og efterlod verden i tvivl om, hvad der var sket med hende.

På trods af mysteriet omkring hendes forsvinden, har Amelia Earharts historie inspireret mange drenge og piger rundt om i verden. Ingen ved, hvor hun forsvandt hen – måske har du din egen teori? – og selv i dag, hvor folk kigger op i himlen og ser et fly svæve over hovedet, bliver de mindet om den modige og vovede kvinde, der turde flyve højere og længere, end nogen kvinde nogensinde havde fløjet før.

Den rigtige Amelia Earhart (1897 – meldt savnet 1937) var en amerikansk luftfartspioner og forfatter. Amelia var den første kvindelige pilot, der fløj alene over Atlanterhavet og satte som pilot mange rekorder. Derudover var Amelia en tidlig fortaler for kvinders rettigheder og ligestilling. Her var hun en af de drivende kræfter i stiftelsen af organisationen ‘Ninety-Nines’ for kvindelige piloter og medlem af det politiske parti ‘National Woman’s Party’. I sandheden en SEJ kvinde!

 

International kvindedag godnathistorie - Tennisdronningen

Tennisdronningen

Der var engang en lille pige ved navn Serena, som elskede at spille tennis. Serena var bare fire år, da hun sammen med sin far som træner og storesøsteren Venus som træningsmakker, begyndte at spille tennis. Hun boede i en lille by med sin familie, og de havde ikke mange penge, så Serena måtte øve sig med en gammel ketcher og bolde, som hun fandt i parken.

På trods af disse udfordringer opgav Serena aldrig sin drøm om at blive en stor tennisspiller. Hun brugte mange timer hver dag på at slå tennisbolde mod en væg, øve sine server og perfektionere sit fodarbejde. Og for hver dag, der gik, blev hun bedre og bedre.

En dag bemærkede en træner, at Serena øvede sig i parken og var imponeret over hendes færdigheder. Han tilbød at give hende lektioner og hjælpe hende med at forbedre sig endnu mere. Serena var begejstret, og hun arbejdede endnu hårdere og pressede sig selv til at blive det bedste, hun kunne være.

Som hun blev ældre, begyndte Serena at deltage i turneringer og skabte sig hurtigt et navn i tennisverdenen. Hun vandt kamp efter kamp og imponerede både fans og medspillere med sine kraftfulde server og lynhurtige fodarbejde.

Serena Williams

Men Serena udmærkede sig ikke kun på banen. Hun blev også en inspiration for mennesker over hele verden, især unge piger, der drømte om at spille tennis som hende. Serena fortsatte med at vinde utallige mesterskaber, inklusive 23 Grand Slam-titler, og blev en af de største tennisspillere gennem tiderne. Og selvom hun mødte mange forhindringer på vejen, mistede hun aldrig sin kærlighed til spillet eller sin passion for at inspirere andre.

I dag fortsætter Serena med at spille tennis og inspirere unge mennesker overalt til at jagte deres drømme, uanset hvor store de kan virke. Hun er en sand tennisdronning og regnes for at være historiens bedste.

Den rigtige Serena Williams (født 26. september 1981) er en amerikansk professionel tennisspiller der i en årrække har været blandt de allerbedste i verden. Serena vandt sin første tennisturnering da hun var fire og et halvt år gammel. Inden hun blev 10 år havde hun allerede deltaget i 49 turneringer, og vundet 46 af dem – wow! Serena er i dag 41 år gammel og bor i Florida, USA med sin mand og datteren, Alexis Olympia – som allerede har sin egen tennistræner!

 

Xplora international kvindedag

Hos Xplora ønsker vi at inspirere alle piger og kvinder i verden til at tro på deres drømme og udforske verden i trygge rammer. Verden er virkelig fuld af vidundere og fantastiske eventyr, når du først tør springe ud i det! Læs mere om, hvordan du kan booste dit barns selvværd – vi hepper på dig ❤️

Glædelig international kvindedag!

Velkommen til en tryg introduktion til den digitale verden med Xplora – barnets første mobiltelefon.