Hvordan booster du dit barns selvværd? 20 tips

Vi er i dag blevet hårdere ved os selv og det forventes, at vi har gode jobs, mange venner, gode karakterer.

Vi bliver sammenlignet med hinanden. Og for slet ikke, at tale om sociale medier, der minder en om, hvordan alle andre har det “perfekte” look og det “perfekte” liv.

Det er bestemt ikke nemt for børn at vokse op i denne verden, men der er mange ting, du som forælder kan gøre for at hjælpe dit barn til at blive mere selvsikker.

 

Nedenfor finder du omkring 20 værdifulde tips til at styrke dit barns selvværd. 

 

1. Sammenlign aldrig dit barn med et andet barn

Det er vigtigt at husk, at alle børn er forskellige og udvikler sig forskelligt og i deres egen tid. Prøv ikke at sammenligne dit barn med søskende, venners børn eller andre. Hvert barn er unikt.

 

2.Opmuntre dit barn – Vis, at det er vigtigt at have troen på sig selv og turde springe ud i det uvisse. 

Det er vigtigt for børn at tro på sig selv og deres egne evner. Deres selvværd og selvtillid bliver så stor, at det stråler ud af deres øjne.

 

3. Det er vigtigt, at du viser hvor stolt du er

Det kan virke nemt at rose ens børn, men i en travl hverdag, kan man hurtigt glemme det en gang i mellem. Men barnet har brug for anerkendelse og forældres opmærksomhed. Stil spørgsmål og være interessret i lege e, så kan barnet mærke at du er nærværende og stolt du er. Det er en god motivation til børn og rar følelse for forældre at se glæden over at gøre sine forældre stolte ??

 

4. Vær specifik når du giver feedback

I stedet for at sige – Hvor er du god. Så prøv at stil dig selv spørgsmålet, hvorfor er barnet god. Jo, det er fordi barnet bruger den røde farve, og det er jo en af dine yndlingsfarver. Sig til dit barn. – Sikke en flot farve, det er en af mine yndlingsfarver. Det kan bidrage til, at børnene ikke er så bekymrede over, hvor gode de er, men at selve glæden ved at gøre det, de laver.

 

5. Du må ikke give frygten videre til dit barn

Det kan være svært at forholde sig til tanken om ens barn skal ud og stå på helt egne ben på et tidspunkt. Og det kan være svært ikke og påvirke sine børn med sine egen frygt. Men stop ikke dit barn i at tage på sine egne lille opdagelsesrejse. Selvstændigheden og erfaringen er meget vigtig for barnets udvikling. Mor og far står klar med kys og kram, hvis man slår sig på vejen. 

 

Med vores X5 Play smartwatch på håndleddet, kan dit barn gå solo oplevelser, mens du som forælder, kan holde dig opdateret på, hvor barnet er ved hjælp af urets indbyggede GPS. Barnet er også kun et opkald væk, hvis der er behov for kontakt.

 

Læs mere om vores X5 Play her!

6. Det er OK vise følelser

Vis barnet, at alle følelser er OK at føle og mærke efter. Snak med dit barn om, hvordan han eller hun har det. Spørg hvorfor barnet er ked af det/vred. At lære dit barn at sætte ord på sine følelser så tidligt som muligt, vil gøre det lettere i fremtiden.

 

7. Vær en rollemodel

Børn gør som sine forældre. De afspejler sig i os og ser op til os. Vores mimik og måden at håndtere konflikter/glæde på. Vis dem, at det er sundt at vise følelser og især at snakke og være åben om dem.

 

8. Lyt til dit barn

Sørg altid for at lytte til dit barn, tag dig den tid det tager. Er du stresset eller har travlt, tag dig tiden, træk vejret dybt og lyt til til hvad dit barn vil fortælle dig. Det giver pote i den sidste ende. Børn skal selvfølgelig forstå, hvornår de ikke skal forstyrre, men de kan hurtigt føle sig afvist. 

 

9. Giv ikke fedback foran andre/i offentlig rum

Det kan være demotiverende for dit barn – og kan virke ydmygende, selvom man, som forælder, har de bedste intentioner. Tag barnet et trygt sted hen, så selvtilliden til sig selv og til sine forældre ikke forringes. 

 

10. Vis dit barn, hvor meget du sætter pris på jeres tæthed, snakke, og kærlighed til/og med hinanden. 

Kærlighed kan man aldrig få for lidt af. Kram dit barn når du har lyst, vis dit barn, at kærligheden skal spredes og ikke begrænses. 

 

mor og søn

11. Grænser og regler

…er også kærlighed. Børn skal lære at begå sig socialt med venner, familie og i nye miljøer. Det er vigtigt for børn at mærke efter og have forståelsen for, hvornår man må og hvornår man ikke må.

 

12. Vær ikke bange for at stille krav

Børn er glade for at have mål, og især at stræbe efter dem. Det er derfor vigtigt, at sætte mål efter barnets forhold. Sæt aldrig for høje mål/forventninger til dit barn.

Børn er forskellige og mærk efter på dit barn, hvor hans/hendes grænser/evner går og hvilke styrker dit barn har. Børn er dygtige på hver deres måde og vi er ikke alle lige gode til det hele. 

 

13. Pick you’re fights 

Hvis den 4-årige vil have hue på i børnehaven i juli, så er det ok. Det her kan faktisk være godt at børn lærer selv; de finder ud af, det bliver varmt med en vinterhue på mit i juli! 

 

Hvis de ikke vil børste tænder, tager man kampen op, hver morgen og aften. Sengetider og andre sunde rutiner, skal selvfølgelig ikke være op til diskussion, men som nævnt i det første eksempel; alt skal ikke prioriteres lige højt. Det er rart og vigtigt med fleksibilitet, hvor det er muligt og hensigtsmæssigt. At de nogle gange kan opleve en form for selvbestemmelse booster barnets selvværd endnu mere. 

 

14. Lær dit barn at stille spørgsmål

Børn er nysgerrige af natur. Forsøg at svar på dit barns spørgsmål, så meget som muligt. Det er OK, at sige ‘det kan jeg desværre ikke svaret på, men det kan vi finde ud af sammen’. 

 

15.Nyd de små ting og svar med et smil 

“Hvorfor kaldes myrer egentlig myrer?”, “Hvorfor er weekenden kun to dage (godt spørgsmål!)?”. Det er vigtigt at børn lærer, at man ved at stille spørgsmål, kan få en masse spændende viden. Og så er det en god ‘bonding exercise’ du kan have med dit barn, da I på den måde kan få en dybere relation. 

 

16. Lær dem om empati

At være empatisk, etablere sig, have gode og nære relationer i livet, er super vigtigt og den rejse begynder, når dit barn bliver født. ‘Man er skabt i hinandens øjne; hvem er jeg uden at nogen interagerer med mig?” Her har vi voksne et stort og vigtigt ansvar; at anerkende, spejle, bekræfte, rumme og være empatiske.

 

17. Vis det er OK at tænke og være anderledes

Giv barnet plads til at tænke frit. Stil spørgsmålene:
“Er der nogen anden måde at gøre dette på?” Eller “Kan du komme i tanke om noget mere?” Vis, at du tænker anderledes. Dit barn siger “hun er mærkelig!”, så kan du svare roligt; ” Åh, det er kun skønt, at hun er anderledes – det er godt, at ikke alle er ens!

Og måske synes hun, vi er mærkelige?! – du kan eventuelt tilføje til sidst, med et lille, varm smil. Så lærer du barnet at være rummelig og se tingene i andet perspektiv.

Mor og datter med Xplora XMOVE og X5 Play og godt selvværd

18. Fysisk aktivitet ved at fokusere på leg og sjov

Hav fokus på leg og at man har det sjovt i livet. 

Børn er normalt gode spillere og aktive af natur; og det gør det muligt for børn, at udfolde sig fysisk fra en tidlig alder. Noget de vil sætte stor pris på senere i livet.

Vidste du, at vores smartwatch, desginet til børn, har skridttæller? Vi ser, at børn med Xplora smartwatches har tendens til at være mere aktive, især de børn, der elsker at bruge digitale enheder. 

 

Læs mere om vores smartwatches her!

 

19. Kommentér ikke negativt på andre mennesker foran dit barn

Forsøg at undgå at kommentere for meget, især negativt, på andre. Prøv i stedet at fremhæv de positive ting ved andre mennesker foran dit barn. Børn suger til sig, og de ser hvordan man begår sig i privaten og i det offentlige rum. (Det kan være svært, når man bare er hammer træt af ham foran i køen, der er vildt langsom, imens man selv står med indkøbsvogn, fyldt til kanten med mad, og 3 unger, man lige har hentet fra institution ?)

 

20. Del barnets entusiasme og fantasier

Uanset hvor urealistiske dit barns drømme må være, behøver du ikke sige det til dem.Vis din entusiasme og sig ikke, at noget er umuligt. At drømme og fantasere er to meget vigtige ting i børns udvikling.

 

Mennesker udvikler vores selvværd og selvtillid baseret på samspil med andre mennesker. Derfor er forældrenes engagement helt afgørende for, at børnene får en klar identitet og et sundt forhold til sig selv og andre. Forældre kan booste selvværdet ved at vise opmuntring, anerkendelse og glæde i hverdagen.

 

Forældre er de mest fantastiske rollemodeller, et barn kan ønske sig. Husk, det eneste ens børn forventer, det er, at man gør sit aller bedste ? I GØR DET GODT!

 

Du kan også købe XPLORA hos vores autoriserede forhandlere Power og Elgiganten.