Brug for lidt alenetid i julen?

Den magiske hvide jul er over Danmark. Juleferien er den perfekte tid til kvalitetstid og masser af hygge med familien og børnene. Det er længe ventet – tid til at være sammen, uden job, skole, børnehave, koordineringer i hverdagen og forberedelser til jul; “bare” at være sammen og have tiden på din side, uden alt for mange forstyrrelser. Selvom familie tid er utrolig hyggeligt, kan behovet for alenetid, pauser og nogle små perioder med “luft” også snige sig ind, når man bruger meget tid sammen. Du kan føle dig træt og lidt udmattet, og det eneste du måske ønsker er at tage en tur uden passagerer, en tur alene i butikken – eller bare sidde på toilettet i fred, selvom det kan virke som utopi i en ferietid, hvor alle er hjemme og det skal være “hyggeligt” sammen.

Ung kvinde

Ordet ”træt” er ofte lidt tabu; man skal på en eller anden måde ikke sige, at man er træt og keder sig. Og i hvert fald ikke i juleferien! Her skal alt skinne og funkle – og alt skal pudses. Det er uhyggelig nemt at glemme, at mange picture perfect feeds på Instagram er lige så ægte som et livsstilsmagasin; det er iscenesat og opdigtet, til det uvirkelige, men i “virkelige” rammer. Det er derfor, vi glemmer. Vi vil gerne minde dig om, at det er et mikroskopisk billede og udsnit, vi ser fra et hjem, fra et hus, fra et liv – dette glossy feed. Det er ikke et lille stykke af kagen – men mere et lille bitte snefnug. Og vi bruger ofte dette ene, mikroskopiske snefnug som referencepunkt og sammenligningsgrundlag – og glemmer det store (og ægte!) billede. Også kaldet “almindelig” liv; rod, familiekaos, færdiglavede pebernødder, julepynt fra 80’erne og 90’erne, en halvbrændt indkøbspizza på komfuret, fiskepinde, korte lunter, fedtet hår og på tredjedagen uden bad. Vi ser, hvad vi fokuserer på. Prøv at minde dig selv om dette, når du måske går i den populære “Instagram-fælde”. Vi har alle været der…!

Leder du efter årets julegave? Tag et kig på vores julekampagne

Juletid med Xplora

I juleferien er der også ofte forventninger om, at du vil have det hyggeligere end nogensinde før – det er ikke givet, at det faktisk bliver sådan! Det ved de fleste med børn…! Den hvide jul med juleaften, julefrokoster, nytårsaften – det kan blive en rigtig rutsjebane for børnene. Nogle gang lever det ikke op til de forventninger børnene havde, ikke op til de forventninger, de ikke selv har kunnet sætte ord på og forstå. Så bliver det endnu mere udfordrende for børnene at forstå deres egne reaktioner, og de kan blive både kede af det, vrede, irritable og “på kanten” (ofte mod hinanden). Det kræver tålmodighed og nogle ressourcer fra os voksne at genkende en overanstrengt og træt 4-årig. En 6-, 7-, 8-årig også for den sags skyld. Vi forældre er ofte ret trætte selv juleaften – og at ligge på gulvet og skrige og sparke med benene kan føles mere fristende end at være den, der holder. Også selvom det bare er en leg med tankerne! Lange aftener på sengekanten i ferien; “Jeg kan ikke sove!” oppe for tiende gang. Nok skal man være anerkendende, men tiende gang kommer ungerne ned af trapperne; “NU. SKAL. DU. SOVE!!” Vi ved selv, hvor nemt det er – at tvinge søvnen frem… not…

80% af forældrene prioriterer sjældent alenetid

På Instagram spurgte vi vores følgere, om de nogle gange er gode til at prioritere sig selv. Langt over 80 % svarede nej til det spørgsmål. I betragtning af det betydelige og værdifulde arbejde, som forældre udfører, er svaret bekymrende. I en travl hverdag og juleferie er det nemt at glemme at sætte tid af til sig selv som småbørnsforældre. Så sæt blot børn, mand/kone og resten af ​​verden på pause og tag lige et par minutter for sig selv. Det bidrager uden tvivl til hele familiens trivsel.

Xplora støtter op om børns selvstændighed

At tage sig af alle ens behov i en moderne familie er en udfordring for de fleste. Xplora kan her være en ressource, for både barnet og dig som forælder. Med Xplora kan dit barn, hvis det er modent nok, være endnu mere selvstændig; han vil altid kunne nå dig, hvis han er ude på legepladsen i nærheden. Du kan altid ringe til hende, hvis du skal “tjekke ind” for at høre, at alt er ok. Mens du kan være hjemme og have tid til dig selv og dine gøremål – og lige få nogle minutter af alenetid! Du ved altid, hvor dit barn er med den unikke GPS-funktion. I forældre-appen får du besked på din smartphone, hvis og når barnet kommer ind eller ud af en Tryg Zone – som f.eks. legepladsen eller fodboldbanen. Du kan også indstille en alarm på Xplora-uret på et givent tidspunkt, hvor dit barn skal komme hjem til middag! Fleksible løsninger i dagligdagen giver mere plads til dig.

Det giver et godt grundlag for at slippe børnene fri, og give dem den selvstændighed, de har brug for og ønsker. Det giver også en øget mestringsfølelse for børnene at blive mere selvstændige – hvilket igen påvirker selvværdet og selvtilliden positivt. Så bliver det også nemmere at nyde alene tiden med god samvittighed! Få en eksperts 5 tips til at støtte dit barns voksende selvstændighed her.

Køb årets julegave her

juletid

Hvad gør du, når du får et øjeblik for dig selv?

Meget alenetid er måske ikke lige så nemt i juleferien, men et øjeblik for dig selv betyder ikke nødvendigvis et luksuriøst spaophold eller en lang tur ud på egen hånd. Selv små øjeblikke er meningsfulde og øger velvære og lykke. Vi spurgte vores følgere, hvad de synes er den bedste ting at gøre i deres tid alene. Svarene indeholdt en række ting, som også viser, hvor individuelt behovet for alenetid er – og hvor “lidt” kan betyde så meget for os!

Nedenfor er svarene fra vores følgere:

 • Sove lidt længere
 • Se lidt på en serie
 • Kigge lidt i et blad
 • Køre en tur alene
 • Ringe til en ven/veninde
 • Træne – eller gå en tur alene
 • Lytte til en podcast eller lydbog
 • Gå alene på toilettet
 • Læse i en bog
 • Rengøre og rydde lidt op, mens familien er ude
 • Gå i butikker alene
 • Eller simpelthen at gøre ingenting – alt hvad der ligger i dette for hver og en!

Vi blev så glade, da vi fik disse svar fra jer! For dette kan være overkommeligt – et lille pusterum i juleferien. Et par minutter her og der. Selvom det ikke er meget tid (og det er så nemt at undervurdere nogle virkelig uundværlige minutter!), er de få minutter måske den vigtigste tid? Og hvor godt er det ikke at kunne møde familien efter lidt alenetid? Du føler dig ofte som en, der er klar til at tage hele livet i strakt arm! Watch out, her kommer supermom eller superdad!

Bed om hjælp

Så er det ikke alle, der er i den situation, at de har en partner, de bor sammen med, som kan hjælpe med at give lidt alenetid. Her vil vi opfordre dig til at bede om hjælp, hvis det er muligt. En halv time hist og her – hvis du har en du kender i nærheden, som kan passe børnene – hvis de er så unge, at de ikke kan være alene. Hvis de begynder at blive større, kan Xplora her være en god ressource for dig som enlig far eller enlig mor. En kort gåtur til butikken alene for dig, en kort gåtur i nabolaget eller at dit barn måske er lidt ude på en legeplads i nærheden – men viden om, at dit barn kan nå dig, og at du kan nå dit barn – hvis der skulle være noget!

Vi håber, at du bevidst giver dig selv lidt tid – selv i juleferien, hvis du føler, at behovet melder sig! Og med det ønsker vi dig og dine en rigtig glædelig jul og et godt nytår❤️

Læs mere om vores smartwatches til børn her.

Xplora ønsker jer en glædelig jul