God forælder? Hvad betyder det at være en god forælder?

Og føler du selv at du er en?

Vi lever i en teknologisk verden, hvor vi er stort set er lige så meget “online” som  “offline”. For blot 10 år siden udspillede vores liv sig, i langt højere grad, i de nære familiære rammer, og i lokalsamfundet. Verden var på mange måder meget lille, og man interesserede sig for hvad der foregik i sin egen sø af relationer. 

De sociale mediers indtog har muliggjort helt nye levevis, og åbnet for kanaler, således at vi nu kan have udsyn til et helt hav af input, frem for blot vores lille sø. Og dette har både fordele og ulemper.

Alt er eksponeret, fremlagt for offentligheden, delt med følgere/venner/forbindelser. Vi bliver konstant konfronteret med måden andre lever deres liv på. I den forbindelse er det umuligt for os, ikke at spejle og sammenligne os selv med det vi ser.  

Perfekthedskulturen

Ikke alene lever vi i en teknologisk verden. Vi lever tilmed i en kultur som i store træk tilskriver at vi skal opføre os og være på en særlig måde, for at være “korrekte”. En såkaldt perfekthedskultur.

Penn Medicine News skriver i en artikel, således om de sociale mediers indflydelse på os: 

“De online sociale netværk kan være en sjov og engagerende måde at få nyhedsopdateringer, og holde kontakten med familie og venner. Men de lægger også op til sammenligning, ofte gennem antallet af likes et opslag får. Tilmed har det vist sig at sociale medier har en negativ impact på mentalt helbred, specielt for teenagere. Opslag, likes og kommentarer kan medvirke til følelser såsom perfektion, angst og endda kropshad”. 

God forælder blog

BILLEDE: SHUTTERSTOCK

Kravet, om man vil, om perfektion og ikke at fejle, påvirker os alle sammen. Ung som gammel – og ofte i en grad som vi slet ikke er bevidste om. Perfekthedskulturen udspiller sig ofte på de sociale medier, som bl.a fremlægger og modificerer billedet af den perfekte krop, den perfekte bolig, den perfekte ferie – sågar den perfekte forælder.

I følge Den Danske Ordbog betyder perfekt:

 

“Uden fejl eller mangler; fuldstændig tilfredsstillende”.  

 

Perfekt er selvfølgelig et modellerbart begreb, som aldrig vil kunne defineres endegyldigt, da vi alle har subjektive opfattelser af hvad “perfekt” er. Men der skabes med tiden en mere og mere overens konsensus i samfundet, når vi konstant eksponeres for den samme stereotyp. En fælles opfattelse af hvad der er rigtigt og forkert, hvilken vi bruger til at holde os selv op mod. 

Måske har du betvivlet dine egne evner som god forælder, når du har scrollet på dit sociale medier feed?

Det ligger os mennesker helt instinktivt, gerne at vil vise vores bedste side – det får os frem i livet og op i hierarkiet (hvis man ser helt evolutionært på det).

I artiklen Are Close Friends the Enemy? Online Social Networks, Self-Esteem, and Self-Control beskriver psykologerne Wilcox og Stephen, at sider såsom Facebook kan forbedre ens selvværd.

Basalt når man poster noget som andre mennesker ‘liker’ og ‘kommenterer’ positivt på, kan man hurtigt komme til at føle sig mere værd. Hvilket jo er en følelse vi alle sammen godt kan lide. 

Derfor kan man ikke klandre nogen for at fremvise en “virkelighed” på nettet, som på mange måder ikke har noget at gøre med hvordan deres reelle liv udspiller sig. 

Det resulterer dog i at vi kun møder udvalgte glimt, og voldsomt filtrerede udpluk af andre menneskers online-liv. Vi ved jo trods alt, at der bag kameraet gemmer sig en opvask som sejler og nogle unger der råber og skriger. Eller – gør vi?

God forælder med Xplora

BILLEDE: TRENDHUNTER

Vi mennesker har til stadighed svært ved at skelne mellem virkelighed og online, og har derfor tendens til at tillægge de billeder vi ser, langt større værdi på ægte-heds-skalaen, end hvad de reelt er. Med andre ord sammensætter vi et billede af hvordan et andet menneskes liv er, baseret på det content de deler på sociale medier.

Igen er dette helt naturligt – men det er noget vi bør holde os for øje, således at vi ikke dunker os selv i hovedet, over at vores liv ikke er ét stort photoshoot, ved en lækker strand på Bali, med børn der ligner en H&M reklame.

Børns møde med teknologien

Vores børn vokser op i en verden, som i langt højere grad end hvad vi selv mødte i barndommen, er præget af teknologiens overtag. Mange kommer nok til at kunne finde babybilleder af sig selv, florere på nettet, resten af deres liv. 

Vi deler nemlig meget med hinanden. Helt ned til det allermest intime og nære såsom vores nyfødte børn. Og vi har vænnet os til at verden er skruet sådan sammen nu, og derfor stiller vi sjældent spørgsmål ved det vi møder på nettet.

 

Dog kan der være god grund til at stille sig kritisk, og tage en snak med vores børn om hvad der er virkelighed, og hvad der er fremlagt kunstigt online. Det er nemlig vigtigt at vi får opdraget en generation, som forstår at skelne mellem de to, således at de ikke får opbygget helt uopnåelige idealer omkring alt fra krop til forældreskab. 

Læs også: “Netikette? 5 råd til barnets møde med teknologi”

Hvad er vigtigt for dig som forælder?

Ofte er det ikke alt det “overflødige”, såsom at give sine børn det nyeste smarte tøj, tage på ferie sydpå eller lave den perfekte madpakke, som får os til at føle at vi gør verden større for vores små. Alt det som nettet og sociale medier kan få det til at virke som, at vi skal gøre og opfylde. 

Vi spurgte vores følgere på Instagram om “Hvad det betyder for jer at være en god forælder?”. 

Her er nogle af jeres fantastiske svar:Svar til at være gode forældre

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vi spurgte jer også: “Hvad er det bedste ved at være forælder?”

Svar til at være gode forældre

Som det kan ses af svarene, føler vi ofte at de største øjeblikke, og de som netop får os til at føle os som forældre med stort F, er der hvor vi taler med vores børn. Der hvor vi fornemmer vores børn. Mærker hvad de har brug for – lytter. Banalt sagt, de ting som ikke koster en rød reje. 

For vores børn er det nemlig, i hvert fald i det lange løb, langt mere givende at have omsorg i livet, end det nyeste legetøj osv. Omsorg, støtte og plads til at vokse. 

Det er ikke altid lige nemt at give sit barn alt dette, som man læser og hører om skulle være godt/korrekt/rigtigt at gøre for barnet. Der findes et utal af bøger som alle har en særlig opskrift på hvordan DU bliver den bedste forælder. Et utal af Instagram profiler, blogs og FB sider som fremlægger forældreskabet i en særlig skabelon. Og det kan være svært at navigere i.

På siden ‘Parenting for Brain’ skrives der således:

 

“A good parent doesn’t have to be perfect. No one is perfect. No child is perfect either … keeping this in mind is important when we set our expectations.”

 

Derfor er en god regel at minde sig selv på, at der ikke er noget skal, skal ikke, eller aldrig og altid, ift. hvordan man er med sine børn. Uanset hvad du ser på de sociale medier, af familiebilleder, smil og hjemmelavet aftensmad på biodynamiske, hjemmedyrkede ingredienser, så behøver din aftensmad ikke bliver mindre god af den grund. 

Hvordan du vælger at opdrage og være med dine børn, afhænger af en masse faktorer, som offentligheden ikke altid har indblik i. Og det er helt okay. I sidste ende kan vi jo se, at alt det overflødige bliver sekundært, og kærligheden til barnet bør være allerstørst.